Projects

Take a look at the many projects that have benefited from stainless steel.

Our portfolio includes everything from the latest trends in everyday buildings to some of the world’s most aesthetically daring designs.

School System Les Bertelottes

School system Les Bartelottes, kindergarten and elementary school, gymnasium and Dojo, and staff accommodation.

To meet the increase in its population, the municipality of La Ville du Bois, in the south of Paris, decided to build in its new neighbourhood a school and a sports equipment. The agency “NOMADE architectes” has designed a functional and sustainable project.

An ecological transition

The program is complex, it is about having a school, a gymnasium and staff accommodation on the same parcel. Taking place between the suburban area of the city and the protected area of ​​the surrounding forest, it is composed of three entities which gather gracefully with the slope.

While the school building with two enclosed patios adopts various altimetry, the gymnasium on the north side of the parcel is a remarkable volume highlighted by a multitude of vertical lines. As for the Dojo, it buries in the southern part of the gymnasium while artfully opening on the landscape. Therefore, the different volumes create a subtle dialogue with the surrounding nature. 

A full-scale awareness tool

Ecology, which is within the architects concerns, is revealed in this project at its most beautiful effect by providing users a full-scale awareness tool. Whether it’s through the wooden school structure or through the finishing of the two adjacent entities, it emanates from the project a fondness for green and sustainable materials. As for the presence of shiny stainless steel (Uginox Bright) which decorates the gymnasium, it gives it a more atypical effect which, while reflecting the surrounding landscape, designs a smooth transition between nature and the city.

The two patios which are at the heart of the school provide interior brightness while fulfilling their role as natural occupation within the building. Thus, while reminding of the landscape it offers a field of experimentation and initiation for children. As for the

administrative centre, it is located at the northwest corner of the building and includes the teacher’s rooms and their service areas.

Technical Files

Ville du Bois, France
Nomade
©Patrick Müller

Info

304L/1.4307
Uginox Bright

Guillaume Tirel Boarding School

The Guillaume Tirel High School for teaching the hotel trade is located on Paris’ Boulevard Raspail in the Montparnasse district. The building is synonymous with its site, for in its way it expresses the relationship between the place and the city.

The dormitory accommodations were built a few years later on the rue Campagne Première. A transition more than a clean break between the two buildings had to be made. The link with the high school is made by a hollow volume and a cladding of creased polished steel while passing towards the street scale modulates to a more domestic vocabulary based on working with the vertical window and its sliding, brushed stainless-steel shutters.

Although the use of metal recalls the high school’s frames, the random placing of the shutters demonstrates a mathematical disorder that differentiates it from the even pattern of the school. It slides imperceptibly to another system that is, on the whole, autonomous yet dependent.

Technical Files

Paris, France
Brenac & Gonzales
©Sergio Grazia

Info

304/1.4301
Uginox Mat

CTA CODIS

This building houses the Côtes d’Armor alert processing centre.

Organised around a patio, the building allows full visibility of the internal operation and provides a central focal point for the crisis management team. A position that is both strategic and confidential.

Modular design, structural lightness and thermal control are part of a sustainable development approach.

The shiny stainless steel, Uginox Bright over 304 grade associated with clear or opal glass and white lacquered aluminium give the building a harmonious appearance.

A mirror for the immediate environment, perception of the site is enriched, combining the strength of its geometric design with the multiple visual variations of the reflected landscape depending on the hours of the day and on the seasons.

Technical Files

Saint-Brieuc, France
Robert et Sur
©Stéphane Chalmeau

Info

304/1.4301
Uginox Bright

Salle de Spectacles La Commanderie

The French town of Dole, located on the river Doubs half way between Dijon and Besançon in the Jura county, has an attractive old centre of historic importance. Grouped around the 16th-century collegiate church with its 75 metre tower is an extensive ensemble of listed buildings.

Any modern-style building would impact negatively on the silhouette of this medieval town, so, when choosing a location for a new multi-purpose hall for the local community, il was decided to build it on an area of waste land on the opposite bank of the river.

The new hall, 59 x 56.5 meters in polan, now stands confidently yet respectfully facing the old town across the waters of the Doubs. Blocks of rough-hewn local stone are anchored into the windowless concrete walls on three sides of the 12 meter high hall. The fourth side is clad in stainless steel panels with a high-gloss finish that acts like a mirror, reflecting the ever-changing light moods and cloud patterns of the surroundings and the sky above.

Flexibility was a priority in designing the interior. The 44 x 39 meter column-free hall, spanned by steel trusses, can be used for a wide variety of purposes – from music concerts and theatre performances to exhibitions, congresses and sports events. It can be configured to accomodate anything from 200 to 1900 people (by opening up the hall to the foyer), thanks to a modular space concept featuring movable acoustic partitions and sliding blocks of seating.

A 44 meter long steel girder spans almost the entire width of the building on the month façade. This enables the foyer to be opened up to the terrace, via glass doors in a continuous strip of glazing below the girder. The girder itself is clad on the outside with vertical sandwich panels, 9 meters high and 900 mm wide. Each panel is covered by a sheet of 1.5 mm thick stainless steel (grade: EN 1.4301) with a high-gloss mill finish.

Fitted into the solid, 25 cm thick concrete of the other three façades are large blocks of Rocheret stone, a type do limestone quarried in the region. This stone, with its yello-to-grey colouration, was also used in the past to build the medieval town centre; its use in this modern building represents a further visual link with the immediate environment. Positioned 90 cm in front of these sculptural walls is an irregular grid of stainless steel tube. This grid, which is attached to the wall at intervals via fixing plates, also acts as a frame for climbing plants.

Technical Files

Dole, France
Métra & Associés
©Métra + Associés / Philippe Ruault, Nantes.

Info

304/1.4301
Uginox Bright
1.50

Centre de Formation des Apprentis Hôteliers

Stainless used in the industrial kitchens of these hospitality training centre buildings for apprentices brings two contrasting surface finishes:

  • Uginox Bright for the pyramid shaped cassette panels in the long corridor of the general teaching area
  • Brushed stainless for the flat panels along the main landing of the professional teaching area

Bringing added value to professional training was the leitmotiv for the public authorities when they commissioned the construction of this apprentice training centre (CFA) alongside the regional catering school Raymond Mondon, due for renovation. The goal was to develop synergies and create a Centre of excellence offering all of the disciplines in hospitality management within one urban hub. Both facilities are headed by one management team, actively involved in the “City of taste” initiative developed by the Lorraine region. Built as a whole, the CFA is a taster and a valuable shop window. Open to all hospitality careers, it is often open to the general public with a licensed restaurant. The art of welcoming and courtesy are honed to the same extent as the culinary talents are taught. The simple pleasures of the home-grower result in the most refined cuisine obtained through hard work demanding both rigour and precision. This demanding and sensitive environment with its catering professions has turned the concept and whole make up of this new establishment into a real life achievement centre.

A well structured layout

The building of the CFA was an opportunity to rework the site from the street side and rationalise the access in advance of the centre of excellence with the renovation of the high school. On entering the high school concourse, the area is laid out into two main functional areas, the main street facing professional teaching building and the general teaching building shaped like a fine blade at the back of the plot. The concourse descends progressively under the pillars of the general teaching building forming a cover.

A large pontoon is an invitation to enter the building leading to a number of different activities overlooking the concourse and the boards of the allotment and home-grown garden areas. Separate from the professional building is a restaurant, cloakrooms and the kitchens with the administrative areas and classrooms at the far end. The stratified floors and the resulting transparency enrich the place and give it countrified quality feel.

Bright annealed at the tips and brushed at the planes

The elementary volume of the buildings respond with the worked façade areas in both a distinctive and contrasting manner. Stainless steel, a material of excellence for professional kitchens. Developed along 100 metres in the background, the general teaching block is illuminated by its 400 Uginox Bright cassette panels shaped into diamond tips like 320 drawings ofan 800m² jigsaw etched onto the façade. In the foreground, the large metallic box of the professional teaching block takes on the brushed stainless look of the professional kitchen equipment, aligned to the interior surfaces used on both the walls and ceilings. Returning to the exterior, this impeccable material clads the flat panels of the entire technical floor positioned above the kitchens. Set into the background lies the frontal of the restaurant in the west façade, shielded by Uginox Bright vertical louvers which encircle the street facing loggia. A well polished long term establishment.

Technical Files

Metz, France
Bernard Ropa
©Bernard Ropa

Info

304/1.4301
Uginox Bright
1.5mm

Want advice? Have a question?
Need help choosing the right stainless steel for your project?

Please call us at +1908 988 0625

Whether you are an architect, roofer, designer, construction company, prime contractor, or distributor, our team of experts can help you with your projects.

Want advice? Have a question?
Need help choosing the right stainless steel for your project?

Please call us at +1908 988 0625

Whether you are an architect, roofer, designer, construction company, prime contractor, or distributor, our team of experts can help you with your projects.

Need
inspiration? 

Take a look at the many projects that have benefited from stainless steel.

Our portfolio includes everything from the latest trends in everyday buildings to some of the world’s most aesthetically daring designs.

Need
inspiration? 

Take a look at the many projects that have benefited from stainless steel.

Our portfolio includes everything from the latest trends in everyday buildings to some of the world’s most aesthetically daring designs.

Sign up for the Newsletter

Whether you’re an architect, an installer or a design firm, keep up to date with the latest Uginox news by subscribing to our Newsletter.
Consult our Privacy and Cookies Policy.

Scroll to top

Sign up for the Newsletter

Download form