Projects

Take a look at the many projects that have benefited from stainless steel.

Our portfolio includes everything from the latest trends in everyday buildings to some of the world’s most aesthetically daring designs.

Miriam Makeba School

Architects design sustainable school using stainless steel  

Inaugurated in 2019, the new Miriam-Makeba primary school has added a touch of modernity to a traditionally immigrant neighbourhood in Nanterre, France. Named after the legendary South African jazz singer and anti-apartheid advocate, the 4,050 square metre building blends in perfectly with its surrounding neighbourhood, including the adjacent 113 m high Hauts-de-Seine tower. Capable of accommodating nearly 400 students and 50 staff, the building also satisfies the city’s commitment to sustainable building. Wanting to use only recyclable materials in the school’s design, the architects naturally choose stainless steel – which is 100% recyclable. With a façade clad in Aperam’s Uginox 304 grade of stainless steel, the building has a unique bright finish that brings a touch of sparkle to the neighbourhood.

Technical Files

Nanterre, France
Cabinet Toa architectes associés

Info

304/1.4301
Uginox Rolled-on

St Barnabas Church

The £5m restoration of Grade II listed St Barnabas Church Erdington after an arson attack in 2007 included a sweeping stainless steel roof. This has enabled the modern extension to be ‘fused’ with the extensively restored Victorian structure to incorporate a glass fronted cafeteria.

Architects Brownhill Hayward Brown specified a standing seam system using Aperam Uginox and Ugitop stainless steel across the entire span. UGINOX takes on the matt grey appearance and traditional aesthetic of aged lead sheet through natural patination. UGITOP was installed to the overhanging soffit areas where natural ageing through weather was restricted, the material also being easy to clean.

The stainless steel roof’s has been described as ‘providing a modern twist in the creation of a place of worship fit for the 21st century’.

Technical Files

Erdington – Birmingham, United Kingdom
Brownhill Hayward Brown
©Terence Smith Photography

Info

304/1.4301
Uginox Top

Banque de France

Clad in mirror polished stainless, the 200 seater auditorium suspended in the large volume of the hall comes to life in the changing reflections of a head turning silver sky.

Created in 1800 and erected in 1811 in the old Toulouse county hotel at the heart of Paris, the Bank of France has preserved its original foundations in the face of a number of significant refurbishments, most notably the transfer of the main entrance from La Vrillière street onto Croixdes Petits Champs street with a new frontal as its key point.

Cultivating both discretion and splendour to which the gilted Gallery still pays homage to this day, this strategic establishment wanted to offer both its workers and the entire world darkening the doors of this historical centre a contemporary entrance hall, worthy of its notoriety without reference to the previous old entrance, unanimously considered to have been ordinary.

Beneath the existing marble slabs lies the vault, hidden and guarded treasure with no access not even a peek. Faced with this confined space, restricted on all fronts, the architects retained following a selection process imagined a subtle, brilliant inverted project in order to meet the cleint’s brief. A client concerned about how to integrate a 200 seater auditorium, meeting rooms, food areas and the associated logistics.

A suspended structure for a furtive shape

The ancient hall area is totally uncluttered and expands into the entire depth of the building, from the street through to the end of the plot. Offices and other required facilities are housed along each side including a patio area. A  majestic area opens out to the visitor, barely furnished with a bench and a sofa area with a huge 250m² rug onto which the refurbishment plan is laid out. The strength of this work is as much functional and structural as visual, with the suspended auditorium whose architects have created a moving ceiling entirely clad in stainless giving an extraordinary dimension to the hall area by altering its interpretation and toning down its perception without compromising its functionality.This furtive volume is held by metallic profiles and existing concrete beams beside the triangular steel structure, supporting all of the facilities. This metal cage is clad in a shell of plaster board which redefine its contours. The actual covering is made up of flat plates, shaped into either a single or double curve all crafted in the same way with a 2mm thick stainless steel sheet counter embossed onto an aluminium honeycomb structure.

Most of these plates are 1.40m wide and 4m long in addition the shaped parts adapt to fit the angles and cornices of the geometry to give an workable area of around 900m² in all. Constructive prowess with the double railed staircase, delicate handrails made of barely visible spun stainless. The magic works at all points of the mirror.

A flawless non directional miror polished stainless

Unrecognisable, unreachable and impossible to photograph which rare banknotes adorn the ceiling of the Bank of France hall? In this overprotected area, stainless steel reveals itself as the most appropriate and astonishing of materials to achieve the desired effects, its polished finish to perfection offers the maximum reflectivity on a silver background. This non directional mirror finish, with its commercial brand name

Uginox Meca 8ND is generally used in modest quantities and surface areas for luxury bathrooms or decorative elements.Such precision in the concept would be unthinkable in a more conventional configuration. It exploits the inverted architectural function by acting as a xxx light source, a fascinating optical game, even a hidden camera in the ceiling. Its delicate execution led architects to call upon specialist contractors in the luxury yacht field, familiar with exacting fixing techniques for this top of the range material. Material which demands to be handled with care, taking all precautions when being worked in order to guarantee the flatness of the plates, the hidden joints and in this particular case the bold bevelled returns and angles, all in a flawless surface finish.

Technical Files

Paris, France
Moatti – Rivière
©Michel Denancé

Info

304/1.4301
Uginox Meca 8ND
2 mm

Hotel Fouquet’s Barrière Paris

Stainless Steel Adds a Dash of Contemporary to the Historic Hotel Fouquet’s Barrière Paris  

The building that is now the Hotel Fouquet’s Barrière Paris has a long, eventful history. Located on the world-renowned Champs-Elysées, the Haussmann-style building dates to 1863 and, at one point or another, has served as a popular bar, meeting place for World War I aviators, luxury brasserie, and cinema. Named a historic monument in 1990, it has been the home of the Hotel Fouquet’s Barrière Paris since 2006.

A recent renovation has restored the building to its original state. In addition to refurbishing the guest rooms and amenity areas, the project also reworked the interior courtyard. To hide the ventilation ducts that run through the space, architects added an 18 m high, 10 m wide stainless steel wall that essentially serves as a screen. Adding a contemporary aesthetic to the landscape, the material’s mirror finish increases natural light and reflects the opposite façade, giving the impression that the courtyard is more spacious than it really is.

Resistant to the corrosive effect of city pollution and easy to maintain, the stainless steel wall is the latest chapter in this building’s fascinating story.

Technical Files

Paris, France
Vous Êtes Ici Architectes

Info

316L/1.4404
Uginox Poli miroir
1.5mm

Island Pavilion

The new island pavilion and footbridge, completed in June 2014, are located at the centre of Wormsley Estate, a pastoral landscape on a grand scale at the heart of the Chiltern Hills, close to Oxford.

Conceived in the English classical tradition of a pavilion in the landscape, the project re-interprets the 18th Century tradition for the 21st Century and follows on from our adjacent Opera Pavilion, completed in 2011. The Island Pavilion, Wormsley House and Garsington Opera House form a landscape group of “Pavilions in the Park”. The Island Pavilion will be used for entertaining during the summer months of opera, including dining, receptions, art exhibition and musical recitals and has been designed as a container to house a stainless steel sculpture by Jeff Koons entitled, “Cracked Egg (Blue)”.

This project completes the architectural composition and aims to integrate architecture, design and art within a protected English landscape.

Site Location:

Wormsley is located on the Oxfordshire / Buckinghamshire border and extends to approximately 1,000 hectares of woodland and farmland. It is an established historic country estate with easy access from both Oxford and London, which is only 35 miles away.

The site is on an island in the centre of a lake, surrounded by open parkland which is viewed from Wormsley House and the Opera Pavilion. It creates the architectural focus for 360 degree views from around the Estate.

The Design Concept: The Pavilion is planned and located to maximise panoramic views outwards across the landscape. It is set-out along classical lines with its main entrance beneath a portico, a two metre wide overhanging canopy running the length of the building, which provides shade to the facade, and gives access to the Main Room. All service spaces such as the kitchen, plant room and bathroom facilities are positioned to the rear on the plan along the western elevation. The structural form has been designed to express the plan layout, with the main structural supports and roof cantilevering from the western edge of the building. There is no external lighting: The Pavilion becomes a light fitting at night, lit from within by an illuminated acoustically transparent ceiling, or upside down light box. It acts as a lantern in the landscape when glimpsed from The House and by the opera pavilion audience at the end of a

performance.

The new bridge ‘skims’ the surface of the lake with minimum impact when viewed from the surrounding landscape. It is designed as an extruded plane, held above the surface of the water by a concealed steel structure and illuminated from below, filtering light through the perforated decking and creating a glistening bridge surface.

Materials:

The Pavilion is a lightweight factory made product, but in contrast to its nearby relative, the ‘temporary’ opera pavilion, the island pavilion and bridge are permanent structures, fabricated using high quality durable materials and finishes – stainless steel as opposed to galvanised steel. Matt Uginox Top stainless steel was selected for construction, with a bead-blasted effect and as a long life maintenance-free material, is in contrast to the highly polished stainless steel finish of the permanent sculpture. The use of steel also celebrates 100 years since the invention of stainless steel in Sheffield in 1913. Materials, Finishes and Fittings were considered within the pavilion interior including the illuminated acoustic ceiling system, lacquered wall panelling, terrazzo floor, Jean Prouve furniture, and cutlery and crockery by David Mellor. A further external sculpture by Mel Kendrick entitled ‘Marker 4’ has also been added to the island.

Innovation:

The project seeks to continue the experimental tradition of a relatively small project used to advance the understanding of technology and product design. Innovations include:-

> A thermally insulated stainless steel superstructure with insulation filled structural members and composite floor cassettes containing insulation, under-floor heating and floor finish.

> An integrated roof and rear wall stainless steel cladding system, developed with the contractors, incorporating a bespoke panelised stainless steel sheet rainscreen system fixed

through a continuous waterproof roofing membrane using stainless steel precision engineered watertight fixings, now patented and under development for future projects.

> An illuminated acoustically transparent ceiling, flexible enough to be used for the display of art, evening dining and musical performances 

> A completely factory prefabricated product, by necessity, due to its location and restricted site. The project took six months to complete from place order to completion. It is a lesson in teamwork, integrated design and working directly with fabricators, resulting in a crafted product utilising contemporary materials and technologies.

Technical Files

Wormsley, United Kingdom
Robin Snell and Partners
©Graham Everitt – View Pictures Ltd

Info

316L/1.4404
Uginox Top

Want advice? Have a question?
Need help choosing the right stainless steel for your project?

Please call us at +1908 988 0625

Whether you are an architect, roofer, designer, construction company, prime contractor, or distributor, our team of experts can help you with your projects.

Want advice? Have a question?
Need help choosing the right stainless steel for your project?

Please call us at +1908 988 0625

Whether you are an architect, roofer, designer, construction company, prime contractor, or distributor, our team of experts can help you with your projects.

Need
inspiration? 

Take a look at the many projects that have benefited from stainless steel.

Our portfolio includes everything from the latest trends in everyday buildings to some of the world’s most aesthetically daring designs.

Need
inspiration? 

Take a look at the many projects that have benefited from stainless steel.

Our portfolio includes everything from the latest trends in everyday buildings to some of the world’s most aesthetically daring designs.

Sign up for the Newsletter

Whether you’re an architect, an installer or a design firm, keep up to date with the latest Uginox news by subscribing to our Newsletter.
Consult our Privacy and Cookies Policy.

Scroll to top

Sign up for the Newsletter

Download form