House extension – Bogindhu, Aberdeenshire

The Project

Bogindhu is a large house extension and refurbishment of Bogindhu farmhouse in Aberdeenshire. The Project required a significant amount of work to the existing farmhouse including the removal of ground floor and first floor structures.

All internal walls of the original house were removed to reorganise the spaces within. The original external walls of the house were stripped back to expose the bare stone and re-lined to include insulation in order to increase the efficiency of the house.

 The new house extension was designed as a contemporary barn structure, placed in an ‘L’ formation to complete the missing side of the farm court. The first floor was marked by a stainless steel band ( Uginox Top, type 316) which serves as a cill for the cladding and in places as a gutter. The roof is a 0.5 mm standing seam system set at 500 mm which was hand-formed on site and, at just 4kg / m², weighs considerably less than a similar system in copper, zinc or aluminium. Moreover, they prefered to replace the proposed zinc roof with a stainless steel one due to concerns that the run-off water from the larch cladding, which contains tannins, may have discoloured the zinc.  Uginox Top’s durable matt finish is designed to harmonise with a wide variety of building styles and materials, in this case vertical timber façades, full height windows and stone walls.

Internally, the house extension is deliberately different from the existing stone house, the spaces are large and open with high ceilings. The double height space overlooking the living room provides a sense of drama and contrast to the smaller, more intimate spaces of the cottage.

 

Technical Data

City: 
Aberdeenshire
Country: 
United Kingdom
Architect: 
Room Architects
Year: 
2008

Stainless Steel Information

Grade: 
316
Finish: 
Uginox Top