Musée Confluences, Lyon

The Project

Visual Impact of Stainless Cladding

The Musée des Confluences is a science centre and anthropology museum opened in 2014 in Lyon, France.

It is also a stunning example of the beauty and agility of stainless steel. This already iconic building, designed by Austrian architects, Coop Himmelb(l)au, represents the union of a glass crystal and a stainless steel cloud. It is the use of a layer of stainless steel to cover the cloud that allows it to reflect light and colour; encapsulating echoes of the sky and the city, as well as the water and the greenery.

To complete this project, Aperam delivered 600 tonnes of 316L in a 3mm thickness to the German company, Design Factory, who performed micro-bead blasting. Micro-bead blasting of a Uginox Mat base created a uniform satin effect that offers a particularly contemporary look. Over 17,000 stainless steel tiles in 37 different formats covered the 20,000 m² coating, including the underside of the building and the interior of the lobby and corridors.
Beauty and agility at work, this combination of cladding along with the stark shape of the building gives Musée des Confluences its stealthy appearance that may be accentuated under its shell or diluted in the light, creating the impression of a solid behemoth or a soft cloud.

Technical Data

City: 
Lyon
Country: 
France
Architect: 
Coop Himmelb(l)au
Year: 
2014

Stainless Steel Information

Grade: 
316L/1.4404
Finish: 
Uginox Mat
Thickness: 
3 mm
Area: 
600T